Jimmy Creed (06-05-2007)

Bos en Duinschool, Bloemendaal

December 2011. Woorden en zinnen 'trainen' zodat ze beter beklijven.

Omdat de woorden niet altijd bleven hangen adviseerde Hedianne de woorden wat meer te gaan trainen.

  • 1. We nemen wekelijks ongeveer 10 nieuwe woorden waarmee je ook wisselzinnen kunt maken.
  • 2. We laten Jimmy uit 3 woorden kiezen. Als hij ze goed antwoord mag hij ze in de brievenbus doen.


Als hij een woord niet goed weet laat dan hetzelfde woord even zien met een tweede kaartje haal het weg en laat hem meteen weer kiezen. Je laat hem even spieken : )

Herhaal het woord weer in dezelfde sessie en laat het terug komen tot dat hij het woord goed oppakt zonder dat je hem hoeft te laten spieken.

Let er op dat je niet het woord vraagt dat je net hebt toegevoegd bij het kiezen uit drie, omdat hij daar automatisch het eerst naar kijkt. Verder moet je ook afwisselend links, midden, en rechts vragen, zodat hij echt iedere keer alle drie kaarten even moet bekijken.

  • 3. We laten Jimmy de woorden benoemen.

Als hij een woord niet weet laat hem dan weer kiezen tussen twee woorden. Laat daarna dit woord weer terugkomen in dezelfde sessie totdat hij het kan benoemen zodat het beklijft.

  • 4. Maak wisselzinnen.

Laat hem de gehele zin aanwijzen en oplezen en wissel één woord. Je kunt een zin oplezen en dat hij het juiste wisselwoord moet toevoegen.

Maak omdraaizinnen. Draai om vanaf het laatste woord. Zet punten op de achterkant van de kaartjes wat het visueel maakt dat hij een woord moet zeggen, oproepen.

  • 5. Laat hem woorden op begin letter sorteren. Neem twee bakjes met de beginletter erop en leg de nadruk in de uitspraak op de beginletter om hem te sturen.

We zijn hier sinds afgelopen woensdag mee begonnen. Elke avond even (een aantal punten lukt dan) en soms op een moment overdag. Hij pakt het verrassend snel op. De woorden die minder beklijven kunnen we meenemen naar de nog komende week. Als meerdere mensen uit Jimmy zijn team met dezelfde woorden gaan oefenen geloof ik dat het effectief zal gaan werken.

  • 6. Woorden uit de algemene woordenschat moeten ook herhaald blijven worden door te flitsen en als hij ze niet weet door te laten kiezen uit twee of drie.

Het schema van Jimmy zijn leeswoordenschat is te vinden onder het kopje Leeswoordenschat en zo ook de woorden waar we in deze periode mee bezig zijn.