Jimmy Creed (06-05-2007)

Bos en Duinschool, Bloemendaal

 

Dobbelsteen

Gooi de dobbelsteen en welk liedje wordt het?
Gooi de dobbelsteen en naar welke speelhoek mag je?

 

Tekenbord

Het tekenbord is heel praktisch om snel een woord op te schrijven.

Daarnaast is het goed voor de fijne motoriek om de pengreep te oefenen. Jimmy staat hier op de foto met zijn tante Honorine uit Frankrijk en doet als of hij schrijft en vraagt aan haar wat er staat.

 

Kapla

Kapla met woorden. Je kunt de woorden er met een marker op schrijven zoals ik hier boven gedaan heb.  Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om stikkers op de Kapla te plakken met de woorden.

 

Blokken

Als je bouwen met blokken een leuk spel vindt dan is het net zo leuk of nog leuker als er woorden op staan.

Bij welk woord valt de toren om.

 

Lucifer doosjes

Als beloning zit de afbeelding of het voorwerp in het doosje.

 

Smart Chute


Neem een kaartje, vertel het woord wat op het kaartje staat geschreven. Stop de kaart in het bovenste gleufje van de Smart Chute en het goede antwoord komt er aan de onderkant weer uit door middel van een plaatje wat op de achterkant staat en nu zichtbaar is geworden. Altijd weer verrassend!
De Smart Chute wordt geleverd zonder kaartjes, maar de beste kaartjes maak je zelf.
http://webwinkel.eelkeverschuur.nl/onderwijs/spelletjes/smart-chute

 

Rolodex

De old school Rolodex is enorm handig om alle losse woorden makkelijk terug te vinden. Je kunt ze er ook eenvoudig uit halen om ze in andere spelcombinaties toe te passen.
De old school Rolodex is handig omdat je de leespraat kaartjes makkelijk op alfabet kunt terug vinden waardoor het makkelijk de gehele dag door te gebruiken is. De Rolodex staat bij ons gewoon op tafel. Op dit moment schrijf ik er zinnen op en het belangrijkste woord maak ik rood. Bijvoorbeeld: ik ben aan het kleuren Op het moment dat Jimmy een kleurplaat gaat maken kan ik de zin makkelijk vinden onder de letter k en voordat hij gaat kleuren lees ik de zin en wijs de woorden tegelijkertijd aan. Sommige woorden vult Jimmy zelf in omdat hij deze herkent. Vervolgens herhaald Jimmy de zin en wijst de woorden zelf aan terwijl hij ze zegt. Dit stimuleert hem om zinnen te gebruiken met meer woorden. Een andere situatie. Jimmy roept "happe happe". Ik weet wat hij bedoelt maar doe alsof ik hem niet begrijp anders zegt hij volgend jaar nog steeds happe happe. Hij leest eerst mee: mag ik een hapje en als beloning krijgt hij een hap. Zo proberen we hem steeds meer in meer woord zinnen te laten praten.

 

Het spel: Wie is het


Het “Wie is het” spel kan op verschillende manieren gebruikt worden voor leespraat. Je kunt het spelen met in plaats van de plaatjes de woorden van de namen van de kinderen uit de groep. Om uit te vinden welk kind de tegenspeler heeft vraag je bijvoorbeeld. Begint de naam met de letter... Of eindigt de naam met de letter...
Een andere toepassing is bijvoorbeeld met de verschillende woorden die je oefent. Jimmy doet dan de klepjes dicht van de woorden die hij gelezen/ uitgesproken heeft.
De klepjes lenen zich ook goed om zo hele zinnen te oefenen of het woord op te breken in lettergrepen als bijvoorbeeld een kind matensoep zegt in plaats van tomatensoep.

 

Draaischijf

Deze draaischijf is vrij eenvoudig te knutselen met stevig karton en een splitpen. Vervolgens draai je aan de schijf en zie je een telkens een ander woord verschijnen.

 

Fotofun

Maak je eigen kaartjes voor de Fotofun. Lees het woord en als je het niet weet open je steeds meer flapjes voor een suggestie. Het is leuk om zelf de tekeningen te maken voor de fotofun maar je kunt natuurlijk ook bestaande plaatjes gebruiken.

 

Hamertje tik

Handig is als het kurken boord A4 is. Schrijf woorden of zinnen op een A4 velletje leg dit op het kurkenbord en laat het kind de figuren op of bij het juiste woord tikken.

 

Aangepaste puzzel

Er zijn verschillende puzzels te koop met twee stukken.Kijk op rommelmarkten of op marktplaats. Hier heb ik het ABC spel van Ravensburger gebruikt en veranderd in een puzzel met woorden en plaatjes uit de beleveniswereld van Jimmy.

 

Puzzel

Als je een puzzel gemaakt hebt zoek je de woorden bij de afbeelding van de puzzel. Bus, wiel, koek, ijs, pinguin.

Nog leuker als de woordjes op een standaard staan.

 

De sprekende dagplanner

De sprekende dagplanner is zowel als dagplanner te gebruiken als voor het oefenen van woorden en zinnen. Het opnemen en afspelen gaat heel gemakkelijk.

 

Draaiende fotostandaard

Maak je eigen zinnen. Dag grote ezel of hallo kleine kameel of dag grote krokodil etc.etc.

 

Ikea foto stand

Jimmy zingt hier en leest de tekst mee van de krokodil ligt in het water...